Stabilitets- og vækstpagten blev vedtaget på Amsterdam-topmødet i 1997. Ideen med denne pagt var at holde kontrol med medlemslandenes finanser, så landene arbejder med sunde og holdbare finanser. Medlemslandene skal overholde budgetdisciplin i forhold til de offentlige finanser, så deres offentlige budgetter skal være i balance eller skabe overskud. For at undgå at medlemslandene optager for meget gæld er der sat et budgetunderskud på max 3 % af landet BNP og bruttostatsgælden må ikke overstige 60 % af BNP.
Det har været svært for EU-landene at overholde disse krav, især Grækenland har haft store problemer i forbindelse med den globale finanskrise. Deres budgetunderskud var i 2008 på 7,7 % og dette underskud steg til 12 % i 2009, på trods af kravet fra Kommissionen om at korrigere underskuddet til under 3 %.
Læs mere om sagen på: Anvendelse af stabilitets-og vækstpagten mht. Grækenland
Stabilitets- og vækstpagten har i sin nuværende form ikke så stor virkning, da landenes økonomi, efter indtræden i Den Økonomiske og Monetære Union, følger hinanden, og uholdbare offentlige finanser i nogle lande kan få negative økonomiske følger for andre. Det er derfor ikke et øjeblik for tidligt at arbejdet med nye tiltag til Pagten går i gang.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar